Skip to main content

Meer dan de helft van alle Nederlanders gebruikt Google Chrome als browser om naar favoriete pagina’s te surfen. Maar Chrome slaat ontzettend veel persoonlijke data op. Niet alleen alle webpagina’s die je bezoekt, maar ook veel schaduwdata, zoals de momenten waarop je de zoomfunctie gebruikt bijvoorbeeld. Dat kan anders.

Een goed alternatief is Mozilla Firefox. Deze browser werkt praktisch even snel en gebruiksvriendelijk, maar is tegelijkertijd beter voor je privacy. Mozilla is een non-profit organisatie. De browser slaat wel informatie op om het programma beter te laten werken, maar die data blijven op jouw apparaat staan. Mozilla verkoopt je data niet aan derde partijen.

In feite hebben zowel Chrome als Firefox een strenge beveiliging. Ze kennen beide “sandboxing”, dat de processen van de browser scheidt, zodat een schadelijke website andere delen van uw laptop of ander apparaat niet infecteert.

Hoewel Chrome een veilige webbrowser blijkt te zijn, is de omgang met privacy twijfelachtig. Google verzamelt eigenlijk een verontrustend grote hoeveelheid gegevens van zijn gebruikers, waaronder locatie, zoekgeschiedenis en websitebezoeken. Google maakt zich sterk voor het verzamelen van gegevens en zegt dat het dit doet om zijn services te verbeteren, zoals het helpen zoeken naar een trui of coffeeshop zoals degene die u eerder hebt gekocht of bezocht. Anderen zijn het er echter niet mee eens en wijzen erop dat Google feitelijk een ongekende hoeveelheid gegevens verzamelt voor zijn eigen marketingdoeleinden. Ze zeggen dat ze uw informatie privé houden voor hackers, maar dat doet niet ter zake. Google beheert zelf ’s werelds grootste advertentienetwerk, grotendeels dankzij gegevens die ze van hun gebruikers verzamelen.

Uiteindelijk is het aan u om te beslissen waar u de grens trekt met het delen van zaken als uw zoekgeschiedenis en winkelgeschiedenis. Maar als u enigszins op anderen lijkt, dan hebt u waarschijnlijk naar dingen op internet gezocht die u liever privé wilt houden.

Firefox

Firefox

DOWNLOAD FIREFOX

meer over mozilla

Facebook. Onder controle. Houd de rest van uw leven voor uzelf.

De Facebook Container-extensie downloaden